Palfinger-PK-165.002-TEC-7-Rimac-automobili-rimac-kompleks-gradnja_4

Pon 18.07.2022

PK 165.002 TEC 7: Visoki ciljevi za budućnost

Svaka inovacija treba prostora kako bi mogla rasti. Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Rimac Automobili proširuje svoje proizvodne i istraživačke kapacitete s modernim kompleksom. Dvije Palfinger dizalice PK 165.002 TEC 7 F s PJ 300 fly-jibom i PJM020 (MFA-Jib) pomogle su na gradilištu kako bi dovršile posao svojim nevjerojatnim dohvatom i podiznim kapacitetom.

Brojne dizalice i radne platforme rade na gradilištu budućeg kampusa, ali dvije crvene dizalice ističu se svojom visinom i fleksibilnošću: dvije PALFINGER PK 165.002 TEC 7 dizalice. Na gradilištu od čak 95 000 m2, dvije Palfinger dizalice protežu se do zadivljujućih 45 metara.

Upravljanje izazovima

“S našim fly-jib-ovima imamo veći dohvat. Danas smo, na primjer, ukrcali 25 tm na prosječnoj visini od 36 metara što ne bi uspjeli bez Palfinger dizalica.” Objašnjavaju operatori dizalicama Vladimir Šimunić i Ivan Gerić iz tvrtke M.I. Hršak. S 24 godine iskustva u proizvodnji i instalaciji čeličnih krovova, firma iz Krapine angažovana je za instalaciju krovnih profila u novim proizvodnim i istraživačkim objektima Rimac Automobila.

Zadatak je bio montirati 4.500 kg krovnih panela iznad 75.000 m² hala. Instalacija je bila brza i jednostavna zbog dvije PALFINGER PK 165.002 TEC 7 F dizalice s PJ 300 fly-jibom i PJM020 mehaničkim fly-jibom montirane na MAN TGS 41.420 8×4 BB kamione. Ovu zahtjevnu kamionsku nadogradnju na konstruiše i proizvodi generalni zastupnik Palfinger za Hrvatsku, firme PK-Palfinger Kran d.o.o.

Kada je maksimalna fleksibilnost ključna

Na gradilištima je prostor obično skučen i uvjeti na gradilištu predstavljaju najveće izazove. Vladimir i Ivan su koristili vitlo kako bi brzo učvrstili i podigli limene panele. Vitlo ima sajlu od 95 metara i nosivost od 4.500 kg. Tokom montaže čelične strukture i krovnih panela korištene su opcije AOS (Active Oscillation Suppression) i HPSC (High Performance Stability Control). S druge strane, funkcija P-fold u kombinaciji s RTC (Rope Tension Control) korištena je prvenstveno kako bi kamion mogao brzo promijeniti lokaciju na gradilištu. Samo jednom funkcijom na daljinskom dizalica se može sklopiti ili rasklopiti, bez pomicanja sajle u međuvremenu. “U zahtjevnim uvjetima, fleksibilnost je ključ” dodaju Ivan i Vladimir uz široki osmjeh. Inovativne dizalice su se pokazale kao savršen spoj za inovativan prostor u izgradnji.

SAVRŠENSTVO NA DJELU


O PALFINGERU AG

PALFINGER je vodeći svjetski proizvođač i pružatelj inovativnih rješenja za kamionske dizalice. S 12.000 zaposlenika, 31 lokacijom i svjetskom prodajno-servisnom mrežom od oko 5.000 servisnih tačaka, PALFINGER stvara dodatnu vrijednost iz izazova svojih kupaca. PALFINGER dosljedno nastavlja svojim putem kao pružatelj inovativnih i potpunih rješenja koja donose povećanu učinkovitost i bolju operativnost, iskorištavajući potencijal digitalizacije duž cijelog lanca proizvodnje i vrijednosti.

PALFINGER AG kotira na Bečkoj berzi od 1999. godine, a u 2021. godini ostvario je rekordan prihod od 1,84 milijarde eura.