palfinger-epsilon-treća- generacija

Uto 19.07.2022

TREĆA GENERACIJA EPSILON DIZALICA

Pomno smo slušali naše kupce prilikom razvoja nove generacije dizalica. Zajedno rastemo s izazovima s kojima se susrećemo. Zajedno prepoznajemo potencijal na kojemu strastveno radimo. Radeći u duhu međusobnog povjerenja, uspjeli smo usvojiti najbolje značajke prošlih serija dizalica i iskombinirati ih s najnovijim tehnološkim dostignućima. Nova GENERACIJA 3 spaja najviši nivo udobnosti/pogodnosti s veoma privlačnim dizajnom i tehnologijama specifične namjene. Tehnologije koje olakšavaju posao našim kupcima, a ujedno su isplative i ekološki prihvatljive. Sve zbog toga jer znamo da je održiv i isplativ način rada jedini način za osigurati budućnost novim generacijama.

INTERVJU

sa Josefom Leitnerom & Stefanom Koppom

Slogan nove Generacije 3 je: Iskustvo i tehnologija. Sada ih spajamo. Nova GENERACIJA 3.

Josef, što za vas znači iskustvo s obzirom na to da ste vi naš „glas kupaca“? Što iskustvo kao takvo znači za EPSILON?

Josef: Iskustvo znači učenje – konstantan proces u kojemu su dobre i dokazane stvari usavršene. Testiranje novih stvari i isprobavanje nekonvencionalnog. Ali to također znači učenje iz grešaka – bitno ih je prepoznati i priznati.  Dok god skupljate iskustvo, gradite vaše znanje i prije svega praktično znanje, nastavljate rasti i razvijati se. Ovaj razvoj se može vidjeti i osjetiti u novoj GENERACIJI 3.

Možete li nam reći više o vašim dnevnim obvezama: Kakve su bile povratne informacije vaših kupaca i kako je to utjecalo na GENERACIJU 3?

Josef: Naši kupci najbolje znaju što im je potrebno. Za nas to znači manje pričanja, a više slušanja. Za mene osobno, u mom poslu, to znači biti blizak s kupcima koliko je to moguće. To znači da ih posjećujem, razgovaram s njima direktno i to radim dok oni obavljaju svoj posao. Na ovaj način direktno od kupca učimo kakvu opremu on želi i kakva oprema njemu treba. I to je upravo ono što smo napravili za kupce novom GENERACIJOM 3: Pouzdanost, izdržljivost, korist za kupca i nešto što je zasigurno ugodno oku.

Stefan je menadžer razvoja za novu GENERACIJU 3 u EPSILONU.

Sada smo čuli dosta o iskustvu, ali kako tehnologija tu ulazi u priču? Kako se tehnologija razvijala i poboljšavala novom GENERACIJOM 3? Šta možemo očekivati?

Stefan: Bez tehnologije naš svijet danas ne bi ovako izgledao. Kao iskustvo, tehnologija se isto razvija temeljem onoga što je poznato i dokazano. Najsavremeniji čelici visoke čvrstoće zahtijevaju prilagođene tehnologije u svojoj obradi. U kombinaciji s našom snagom – iskustvom s čeličnim konstrukcijama – GENERACIJA 3 je rođena: Snažnija, brža, s više dohvata i sve to bez mijenjanja težine. Nove tehnologije su također korištene kod hidraulike. Prilikom konstruisanja, oslanjali smo se na povratne informacije naših testnih vozača. Također, brojni senzori sada bilježe podatke. Ovdje je naš moto ostao isti: Ako nešto funkcionira, onda ćemo to i prihvatiti.

ISTAKNUTE ZNAČAJKE

nove GENERACIJE 3

  • Najduži dohvat u svojoj klasi – do 10,9 m
  • COMFORT DRIVE – Novi sistem upravljanja koji uključuje osvjetljenje 360°
  • Opcije centralnog podmazivanja: Automatsko i ručno
  • SMART CONTROL sistem: mogućnost za električnu kabinu
  • Nove mogućnosti za stabilizatore – podržavaju širinu do 5,4 metra

NAJVEĆI DOHVAT U SVOJOJ KLASI

do 10.9 metara

S dohvatom od skoro 11 metara, GENERACIJA 3 još jednom nudi najduži dohvat u svojoj klasi. Značajno veći radni luk i smanjen broj potrebnih koraka za premještanje kamiona čine rad puno efikasnijim. S ciljem izgradnje jače dizalice bez dodavanja težine, u potpunosti smo ponovno razvili i opsežno optimizirali čeličnu konstrukciju nove GENERACIJE 3. Zahvaljujući tome, izraz „dug, duži, najduži“  odnosi se kako na dohvat, tako i na vijek trajanja naših dizalica.

COMFORT DRIVE

Uključuje novi sistem osvjetljenja 360°

Osobe koje rukuju dizalicom su u samom srcu našega posla. Za njih smo razvili novi, kompaktni sistem upravljanja COMFORT DRIVE. Rezultat je maksimalna ergonomija prilikom upravljanja dizalicom te minimalna razina napora tokom dužih zadataka. Sjedalo Grammer daje osjećaj savršene  udobnosti. Zbog hidrauličkog upravljačkog sistema, komande dizalice su visokoosjetljive i veoma precizne. Nove opcije daljinskog upravljača nude čvrst uhvat u svakoj situaciji.

Ako su dani prekratki za duge zadatke, novi sistem osvjetljenja 360°pretvara noć u dan kako bi stvorio optimalne uvjete za rad.  Uz dosadašnja dva, četiri dodatna LED reflektora osiguravaju savršeno osvjetljenje za vaše radno okruženje.

OPCIJE CENTRALNOG PODMAZIVANJA

automatsko ili manualno

Nove opcije centralnog podmazivanja povećavaju efikasnost prilikom održavanja. U dizajn dizalice su u potpunosti integrirani automatski i manualni sistem centralnog podmazivanja kako bi se osigurao nesmetan rad dizalice od samog početka. S opcijom automatskog centralnog podmazivanja,  tank ulja automatski nanosi ulje na glavne rotacijske osi. Nema više potrebe za ručnim podmazivanjem , potrebno je jedino brzo provjeriti nivo ulja u tanku kako bi osigurali nesmetan rad.

Kod opcije manualnog centralnog podmazivanja, najvažnije tačke podmazivanja mogu se brzo podmazati s jednog središnjeg mjesta koristeći pištolj za ulje.

NOVE MOGUĆNOSTI ZA STABILIZATORE

stabilizacija unutar 5,4 m

Nove mogućnosti za stabilizatore osiguravaju optimalnu stabilnost sa stabilizacijom unutar širine do 5,4 metara istovremeno zadržavajući kompaktne dimenzije u uvučenom položaju. Time je osigurana još veća stabilnost cijelog sistema, posebno prilikom ukrcavanja velikih tereta s dugim bočnim dohvatom. Unutrašnje usmjeravanje crijeva također smanjuje rizik od oštećenja hidraulike.

SMART CONTROL

Pametni Epsilon support sistem

Novi PALFINGER SMART CONTROL support sistem omogućava još brže i intuitivnije upravljanje dizalicom te je dostupan kao opcija nove GENERACIJE 3 za primjenu na cesti i izvan nje. Prilikom dizajniranja dizalice smo uzeli u obzir lokacije senzora za SMART CONTROL i u potpunosti ih integrisali u cjelokupni sistem.  SMART CONTROL senzori omogućavaju rukovoditeljima da se u potpunosti fokusiraju na manipulaciju trupcima, smanjuje napor prilikom rada te vrijeme potrebno za obuku novih rukovoditelja. Podižući ljestvicu praktičnosti i sigurnosti, SMART CONTROL je u početku dostupan za L i Z dizalice s TEC CAB kontrolnim sistemom i za modele generacije 3 s dvostrukim teleskopom.